2- شرایط توبه و مراحلش چیست؟  

بعضی از شرایط توبه واجب و اساسی است ، بعضی مستحب . شرایط اساسی توبه چند چیز است:

1- انسان جداً از گذشته پشیمان شود .    2- تصمیم جدی بگیرد که در آینده آن کار را نکند . 3- بعد از پشیمانی نسبت به ذشته و تصمیم نسبت به آینده با اخلاص به پیشگاه ذات اقدس اله عرض کند و بگوید : خدایا آمدم.

چرا دست یازم چرا پای کوبم           مرا خواه بی دست و پا می پسندد

نه رو به قبله بودن لازم است ، نه آب توبه خوردن و نه طهارت ظاهری مثل وضو و غسل ، فقط بگوید : خدایا آمدم . این اساس توبه ست و بقیه تشریفاتو مستحبات است مثل : ر به قبله بودن ، غسل توبه نمودن ، ذکر خاص گفتن. به هر حال خود توبه در حکم آب است و انسان را شستشو می دهد ، این طور نیست که توبه دشوار باشد. 

2- چه کیم که بعد از توبه مجدداً آلوده نشویم؟  

مراقبت کنید . مراقبت یعنی مراقب خود بودن . رقیب از رقبه به معنی گردن گرفته شده است کسی که در امتحانات سر می کشد تا ببیند دیگران تقلب نکنند به او می گویند رقیب.گفته اند رقیب خود باشید ، همیشه گردن بکشید ببینید چه کسی سراغ شما آمده است، چه کسی می خواهد به جای شما بنشیند ، شیطان آمده است یا فرشته ، اگر خدای نا کرده انسان لغزید این طور نیست که برای همیشه محروم شود. خداوند توبه او را قبول می کند و می پذیرد.

3- چه کنیم که بر افکار خود به ویژه افکار شیطانی پیروز شویم؟

مراقبت برای همین است به ما گفته اند هر کاری انجام می دهید بگویید « بسم الله ارحمن الرحیم» یعنی هر کاری می خواهید انجام دهید طوری باشد که در مدخل ورودی آن بتوان گفت : خدایا به نام تو . این عمل دو دستور به ما می دهد یکی این که هر کاری را بدون مطالعه و تفکر و عاقبت سنجی انجام ندهیم ، دوّم این که کاری را انتخاب کنیم که بتوانیم بگوییم خدایا به نام تو . چنین کاری ، یا واجب است یا مستحب حرام و مکروه را که نمی توان به نام خدا انجام داد اگر ما این کار را انجام دادیم شیطان در اسارت ما قرار می گیرد. 

4- آیا کسی که شیطان وجود او را تسخیر کرده ، نماز او به حساب شیطان مانند او گذشته می شود؟

خیر ، نماز او به حساب خودش نوشته می شود منتها جزءکسانی است که « خَلَطو عَمَلاً صالِحاَ وَ آخَرَ سَیِّئاً »

افراد چند گروهند : بعضی ها منضه محض هستند که در نامه عمل آن ها جز تباهی و سیاهی چیزی نیست ، این ها کسانی اندکه« خَتَمَ اللهُ عَلی قُلُُوبِِِِهِم» گروه سوم کسانی اند که « خَلَطو عَمَلاً صالِحاَ وَ آخَرَ سَیِّئاً » گاهی به طرف فضیلت و گاه به طرف رذیات حرکت می کنند ، این ها مادامی که تسلیم شیطان نشوند و عقائدشان محفوظ باشد امید نجات دارند و نماز و عبادات این ها به حساب خودشان است ، چون اصل عقیده را حفظ کرده اند اجازه دادهاند بیگانه در مسائل عقیدتی به جای ایشان تصمیم بگیرد.